Consells per anar en bici a la feina

Es rep menys contaminació sobre la bicicleta que dins el cotxe

Es rep menys contaminació sobre la bicicleta que dins el cotxe

Canviar el cotxe o el transport públic per la bici fa mandra. Però val la pena: seràs més feliç.

Anar a la feina en cotxe causa estrès, fa perdre temps i costa diners. Fer-ho en bicicleta relaxa, és ràpid i de franc. A més, fas una estona d’esport que no faries ni al cotxe ni al transport públic. Per si dones el pas et deixem 9 consells per anar en bici a la feina.

Per començar a anar en bici a la feina només hem de trobar el moment per començar: al cap d’uns dies no entendrem perquè no ho havíem fet abans i com la resta no ho fa. Si no estem avesats en anar en bicicleta per la ciutat i menys per anar a la feina haurem d’aprendre algunes coses:

Planificar la ruta

Anar a la feina no és com sortir un diumenge a fer un passeig amb la bici perquè tenim un destí i un horari marcat. Abans de llançar-nos al carrer cal estudiar el trajecte perquè no és el mateix anar a peu que en bici o cotxe. Amb el mapa podem buscar carrils bici i els carrers amb menys carrils de circulació. No hem de planificar com si anéssim a peu perquè hem de respectar els sentits de circulació. Tampoc és com si anéssim en cotxe perquè hem d’allunyar-nos dels carrers més transitats.Per tant, les rutes de Google Maps no ens serviran de massa.
En bici molt sovint hem de fer una mica de volta per trobar seguretat i la fluïdesa que ens agrada: per exemple, enlloc d’anar per un carrer-autopista com el Passeig de la Zona Franca podem anar per un carrer paral.lel sense tant trànsit, sense carril bus i sense semàfors.
Dia a dia anirem trobant alternatives al trajecte i anirem aprenent.

Provar la ruta

Un dia de festa amb menys trànsit podem provar el camí per veure si ens sentim còmodes i si ens cansa molt.

Copiar als altres

Pel nostre trajecte podem trobar punts negres de la xarxa ciclista de Barcelona. Quan només passegem els podem esquivar però quan anem a un destí concret no els podem evitar. Altres ciclistes han trobat una solució per fer el mateix gir que nosaltres.
Per exemple, si hem de girar a Diagonal amb Numància (davant de l’Illa) podem veure que uns ciclistes giren per la calçada i triguen uns segons i altres que van pel pas de vianants i la vorera i triguen el triple. Si observem els altres, veurem que sovint troben alternatives per fer el mateix.
Fes-te inmune a les crítiques

Sempre hi haurà algun company que riurà i estarà en contra de la bici. Ni cas.

Segons aquest estudi tu ets més feliç.

Calcula el temps

Quan portis uns dies et passarà el que no t’havia passat mai en cotxe: sempre saps el que trigues. Quan vas en cotxe mai saps l’embús que et trobaràs però amb la bici això no passa. Al principi pot ser que vagis amb la mentalitat de conductor estressat i et molestin tots els semàfors: amb el temps aprendràs a prendre-t’ho amb calma.
L`únic que et pot fer perdre temps quan vas en bici és una avaria. La més habitual és una punxada i per això hauràs d’aprendre a reparar-la en un parell de minuts. Per això és millor deixar un marge de 5-10 minuts per si tenim un problema i per descansar quan arribem. Ens hem de despreocupar del temps per concentrar-nos en la conducció.

Preveu alternativa per si plou

Només els més pro són capaços de pedalar sota la pluja. No és impossible però si ens fa por millor no fer-ho. A la ciutat quasi sempre tenim l’alternativa d’agafar el metro però no sempre hi podem entrar amb la bici: en aquest cas podem aparcar al carrer segons les normes per seguir amb el transport públic i anar-la a buscar un altre dia. No hi ha cap obligació d’anar sempre amb la bici plogui o faci un sol que peti les pedres. Ningú t’obliga a res, si un dia no en tens ganes o sembla que vol ploure doncs deixes la bici.
Quan estiguem ben equipats i siguem més valents podrem anar amb pluja sense massa problema. Haurem superat un repte i amb el temps ens passarà que no trobarem cap motiu per no anar en bici.

La roba

Un problema per no anar en bici a la feina és que la roba és incompatible. Això només és una excusa: podem anar amb roba més còmode per la bici i a la feina canviar-nos. A la majoria de feines hi ha un vestuari. Si podem deixar la roba de feina allà ens podem canviar i,fins i tot, dutxar (i seguim estalviant).
Podem portar la roba de feina a una motxilla o ,encara millor, en una cistella o en alforges com si anéssim a fer la compra en bici. En tot cas, com menys pes portis millor i no costa gaire tenir unes sabates a la feina i canviar-se-les. La casuística és molt variada perquè no tothom té la mateixa distància, el mateix desnivell ni té un codi estricte de vestuari laboral. Una bona opció és la roba de Transparent Bike per anar còmode en bici i elegant però informal a la feina.
No obstant, el truc per no suar és molt fàcil: anar amb calma. No cal anar el més ràpid possible i arribar suat, et pots relaxar. No estàs competint.

Les eines

Un equip d’eines és indispensable. Com a mínim hem de ser capaços de reparar una punxada. La primera vegada que ens passi pot ser un drama però quan t’ha passat més d’un cop t’ho prens amb calma. Per reparar una punxada necessitem la clau per treure la roda, les palanques per desmuntar la coberta, una càmera d’aire i ampolles d’aire comprimit. Amb una bosseta en tindrem prou. Hi ha més eines que podem portar en una bicicleta però a ciutat realment no cal perquè no ens quedarem tirats sense opció com qui va per la muntanya o per rutes de carretera. Com en el cas de la pluja una opció en cas d’avaria és lligar la bici al carrer i seguir amb el transport públic.

Seguir les normes

Anem a la feina, a estudiar, a comprar o al que sigui sempre hem de seguir les normes per circular per carrils bici o per la calçada. Com ens passa amb el cotxe quan automatitzem el trajecte perdem l’atenció. Això amb la bici pot ser un error molt greu i per evitar-ho hem de seguir les normes de conducció defensiva per evitar accidents. Amb el temps, coneixerem detalls del trajecte com forats, reixes de claveguera o cruïlles perilloses i ens hi anirem acostumant.
Per anar en bici a la feina el primer és treure’s pors com la por a les crítiques, la por als accidents, la por al robatori o la por a arribar suat a una reunió a les 9 del matí. Tot té solució i si altres ho fan nosaltres també ho podem fer. Hi ha distàncies que no són assequibles per tothom però uns 10km per Barcelona que es poden fer en 25minuts ho pot fer qualsevol.
Hem de pensar que a les hores que anem a treballar la resta també hi va i tothom té la seva pressa. Molts pensen el de la bicicleta està passejant i els sembla un destorb quan el que haurien de fer és dir-nos:

GRÀCIES PER SER UN COTXE MENYS

Com es degrada una bici aparcada al carrer
Degradació de la bici a l'exterior

T'expliquem com es degrada una bici aparcada al carrer. Si no prens mesures en un mes notaràs que funciona malament.

Consells per circular pel carril bici
Carril bici del Carrer Enrique Granados

Per circular pel carril bici hem de seguir la normativa. Però la llei no ho explica tot. Descobreix aquí uns Llegeix-ne més

Com fer senyals amb la mà quan anem en bicicleta
Noia en bici senyalitzant amb la ma

Quan anem en bici entre cotxes i altres bicis podem comunicar cap on ens dirigim.

Cinc pors per anar en bici per la ciutat (i com superar-les)

Molta gent voldria anar en bici per la ciutat però té pors i dubtes. Expliquem aquí 5 pors i consells Llegeix-ne més