Navarra dóna subvencions per la reparació de bicicletes

Mecànic reparant una bicicleta. Navarra subvenciona la reparació de bicicletes.

El govern de Navarra vol ajudar a que tornin a la circulació bicicletes en desús i sense manteniment. Amb la campaña “No aparques tu bici, reactívala” Navarra subvenciona amb 50€ la reparació de bicicletes.

Des d’avui 6 d’octubre els ciutadans ja poden fer els tràmits per demanar la subvenció directament als tallers adherits. El pressupost que destinen és de 50.000€. Com a contrapartida, demanen que no es vengui la bici en dos anys i es comprometin a facilitar el seguiment de l’ús de la bici per tenir dades.

Poc ús de la bici a Navarra

A Navarra només el 2% dels desplaçaments diaris es fan en bicicleta. Per fomentar l´ús d’aquest mitjà han engegat una partida de subvencions per reparar les bicis dels ciutadans. Tenen en compte que segons les enquestes, a 7 de cada 10 cases hi ha una o més bicicletes. O dit d’una altra manera, hi ha dues bicicletes a cada casa.

Les ajudes es poden demanar a partir del 6 d’octubre i la reparació s’ha de fer en un dels tallers que s’han adherit a la campanya. Les feines que es podran fer són qualsevol reparació, el manteniment habitual i la posada a punt de la bici fins al límit de 50€. L’ajuda també es pot fer servir per instal.lar accessoris com llums, timbres o parafangs.

Economia circular i reciclatge

Mecànic reparant bicicletes.Navarra subvenciona la reparació

El més normal és subvencionar la compra de bicicletes noves. Això s’ha fet, per exemple, a València. A Navarra s’ha optat per subvencionar la reparació enlloc de la compra per una qüestió mediambiental i per fomentar la reutilització.

A més, promociona l’economia local i promou feines de manteniment i reparació de bicicletes. Pel govern de Navarra és una manera d’ajudar el ciutadà i alhora el petit taller de reparació de bicicletes.

El pla de Navarra per fomentar la bici

La subvenció a la reparació s’emmarca en el Pla per Reactivar Navarra 2020-2023 que inclou mesures per impulsar la mobilitat sostenible. Entre les mesures hi ha la construcció de carrils bici entre els municipis, la senyalització i cartografiar tota la informació.

Com a altres llocs del món, la pandèmia del Covid ha posat la bici al centre del debat perquè permet mantenir la distància social. Els ciutadans de Navarra van per davant de l’administració i s’ha notat un augment de l´ús de la bici per a desplaçaments diaris.

Sis mesos després d’acabar el confinament Navarra dóna subvencions per la reparació de bicicletes però no ha fet gaire més. Al maig a Pamplona es va aprovar un pressupost de 500.000 euros per fer carrils bici però només s’ha fet un petit tram. Els ciclistes ho consideren insuficient però des de l’ajuntament asseguren que en els propers mesos veuran resultats.

Santa Coloma impulsa la ciclologística
Ciclologistic Santa Coloma bici càrrega. Vista sobre el Besós.

Santa Coloma crearà un servei municipal de cilologística. El projecte inclou un centre de distribució i l'adquisició de bicicletes.

Lituània augmenta les subvencions per canviar cotxes per bicicletes
Ciclistes a Vilnius . Lituània subvenciona el canvi de cotxe per bicicleta elèctrica

Lituània ha posat 5 milions en subvencions per canviar cotxes vells per bicicletes elèctriques o mecàniques, patinets i ciclomotors.

Madrid crea subvencions per a bicicletes elèctriques
Subvencions bicicleta elèctrica

La Comunidad de Madrid crea subvencions per a bicis elèctriques, patinets i ciclomotors. Per a les bicicletes el límit a Llegeix-ne més

L’AMB activa subvencions per a bicicletes d’empresa
Ciclista al carril bici de l'avinguda meridiana. L'AMB subvenciona bicicletes d'empresa

El programa Biciempresa cedeix bicicletes a empreses perquè els treballadors les provin per anar als centres de treball.