Montreal farà 320km de carrils bici durant l’estiu


L’alcaldesa proposa fer carrils bici per ajudar al distanciament social i per la salut física i mental dels ciutadans

Amb els nous carrils bici la ciutat arribarà als 1200 quilòmetres de carrils segurs per la bicicleta

Anar en bici és una de les poques activitats a l’aire lliure permeses a la ciutat durant el confinament pel coronavirus. Per l’alcaldessa, Valérie Plante, és més necessari que mai tant per garantir els desplaçaments sense transport públic com per esbargir la ment dels ciutadans. Aquest estiu s’han suspès festivals, concerts i tota mena d’activitats però anar en bici serà possible.

Connectar zones verdes

Els 320 quilòmetres nous de carrils bici es dissenyaran per connectar les zones verdes de la ciutat. Es busca que els ciutadans facin sortides en família als grans espais verds de la ciutat. Es preveu que aquest estiu els ciutadans es quedin a la ciutat i es busca que puguin gaudir de les zones a l’aire lliure.

#COVID19: 112 km of safe active routes will be created. These temporary pedestrian and cycling routes are in addition to the planned infrastructures and the 900 km of existing lanes. This summer, 1,200 km will be available for safe active travel. #polmtl https://t.co/wA75DqRDbN pic.twitter.com/ABlNM1JIjs— Valérie Plante (@Val_Plante) May 15, 2020

Augment de ciclistes

Durant el confinament només estaba permès anar en bici per desplaçaments autoritzats i ara que es comença aixecar es pot sortir de manera recreativa. Els carrers s’han omplert de famílies ciclistes que poden gaudir d’una ciutat amb menys cotxes. El carril bici s’ha convertit per molts nens en el lloc per trencar la rutina i divertir-se .

Reobertura del Bixi

El servei de bicicleta pública va obrir la temporada el 15 d’abril com és habitual i esperen que aquest estiu augmenti molt l`ús. Per ajudar al sector sanitari que treballa contra el coronavirus l’abonament serà gratuït durant un mes.

Per adaptar-se a la situació han pres mesures com tenir equips de neteja que passen per totes les estacions. També recomanen mesures d’higiene com rentar-se les mans i no apropar-se a altres usuaris o empleats.

Crítiques de l’oposició

L’oposició de l’ajuntament critica la mesura perquè creuen que pot afectar negativament a alguns negocis. Diuen que l’alcaldessa aprofita la pandèmia per implementar la seva agenda política i confien que els carrils bici siguin temporals tal com han plantejat l’ajuntament. Consideren que treure espai al cotxe és un error perquè la por al transport públic portarà la gent al cotxe i hi haurà més col.lapse.

També els comerciants tenen dubtes perquè entre el tancament de carrers i els carrils bici no saben com arribaran les mercaderies als seus negocis. Critiquen que el pla de l’alcaldessa sigui poc concret i no abordi detalls que per ells són importants. Demanen que ,com a mínim, l’ajuntament estigui disposat a retirar-lo si els crea inconvenients

Missatges poc clars

Per l’associació de ciclistes Velo Quebec hi ha contradiccions en els missatges que reben els ciutadans. D’una banda, l’alcaldessa anima a fer servir la bici però però per altra banda demana que la gent es quedi a la seva zona i que surti el mínim possible de casa. Quan el mes de maig ha portat el bon temps els ciclistes s’han trobat alguns carrils bici tancats i l’accés a parcs també tancats. Les autoritats sanitàries del país han recomanat passejar però no han dit res d’anar en bici i durant el confinament més dur era una activitat prohibida. No està gens clar si aquests 320km de carrils bici provisionals es quedaran. L’alcaldessa diu que ho estudiaran però que de moment es queden tot l’estiu. Alhora, transportistes, comerciants i oposició pressionen perquè quan l’activitat econòmica torni a a la normalitat el cotxe recuperi l’espai perdut. Però mentre es decideixen, molts ciutadans estan descobrint la bicicleta a la ciutat i motes famílies ho estan gaudint com un petit plaer.


Un treballador del metro de Londres evita el robatori d’una bicicleta
El treballador del metro de Londres amb la cadena tallada i la bicicleta robada.

Abdul Muneeb es fa enfrontar al lladre, va recuperar la bici i va esperar quatre hores fins que va tornar Llegeix-ne més

Al centre de Londres només es podrà circular en bicicleta
Carrer de Londres

Quan els londinencs tornin a la nomalitat es trobaran que al centre només s'hi pot accedir a peu, en bicicleta Llegeix-ne més

València donarà 250€ per comprar bicis elèctriques
Noia amb bicicleta elèctrica

El President Ximo Puig ha explicat que la mobilitat “serà fonamental en l’escenari postpandèmia”.

El pla de Barcelona contra els contagis és fer 21km per la bici
Simulació de carril bici/bus a Sants/Creu Coberta

L'Ajuntament crearà "corredors ciclistes" per donar alternativa al transport públic i al vehicle privat.