Madrid crea subvencions per a bicicletes elèctriques

Subvencions bicicleta elèctrica

La Comunidad de Madrid crea subvencions per a bicicletes elèctriques, patinets i ciclomotors. Per a les bicicletes el límit a percebre és de 600€ i no pot superar el 50% del preu final.

El pressupost és de 3 milions d’euros però per a les bicicletes hi destinen 1,25 milions d’euros. La resta es distribueix entre patinets (0.2 milions d’euros), ciclomotors (0.5 milions d’euros) i 1 milió pel “bono ambiental” a qui desballesti un cotxe vell. Aquesta darrera subvenció son 1250€ per fer servir serveis de mobilitat compartida amb vehicles elèctrics (sense límit de temps).

Condicions per les subvencions a la bici elèctrica

Per poder rebre la subvenció per la compra d’una bicicleta elèctrica s’han de complir unes condicions molt estrictes. Alguns ciclistes asseguren que té “truc” i que és massa complicat i altres ho veuen molt encertat. Les condicions són:

  • La bicicleta ha de ser una bici elèctrica urbana
  • La bateria ha de ser com a mínim de 250 vats/hora
  • Velocitat limitada a 25km/h
  • El preu màxim de la bicicleta no pot ser més de 4000€
  • Es rep el 50% del preu la bici fins a 600€
  • Han de portar llums fixes alimentades per la bateria, parafangs i cavallet. I ho han de portar de sèrie.
  • Han de tenir el quadre rígid

La Comunidad explica que les condicions són aquestes perquè volen estar segurs de que les bicicletes s’utilitzin per a desplaçaments urbans o interurbans. La intenció és deixar fora qualsevol bici a la que se li pugui donar un ús esportiu. Expliquen que la idea és que el ciutadà compri una bici de 1200€ i només pagui la meitat.

A Madrid han volgut buscar un sistema diferent del de València o el de l’ AMB de Barcelona: en tots dos casos les ajudes són de 250€ sense cap condició sobre les característiques de la bici i amb un límit de 1250€ per bici.

La posada en funcionament d’aquestes subvencions a la mobilitat elèctrica ha sigut lenta. La Comunidad, els usuaris i els venedors porten mesos parlant per posar-se d’acord. Tot i això, la mesura ha generat controvèrsia perquè costa trobar bicicletes que compleixin les condicions. Per exemple, a Decathlon no n’hi ha cap per la capacitat de la bateria i la Xiaomi Quicycle tampoc perquè no té parafangs.

Xiaomi Quicycle

Finalment, hi ha un acord que no és perfecte i satisfà més o menys tothom. Quan s’acabin els 1,25 milions d’euros es deixaran de donar però els que quedin fora entraran a la convocatòria del 2021.

Tot i les queixes per les condicions, Madrid crea subvencions per a bicicletes elèctriques bastant més ambicioses del que hem vist a Barcelona a València.

Santa Coloma impulsa la ciclologística
Ciclologistic Santa Coloma bici càrrega. Vista sobre el Besós.

Santa Coloma crearà un servei municipal de cilologística. El projecte inclou un centre de distribució i l'adquisició de bicicletes.

Lituània augmenta les subvencions per canviar cotxes per bicicletes
Ciclistes a Vilnius . Lituània subvenciona el canvi de cotxe per bicicleta elèctrica

Lituània ha posat 5 milions en subvencions per canviar cotxes vells per bicicletes elèctriques o mecàniques, patinets i ciclomotors.

Navarra dóna subvencions per la reparació de bicicletes
Mecànic reparant una bicicleta. Navarra subvenciona la reparació de bicicletes.

El govern de Navarra vol ajudar a que tornin a la circulació bicicletes en desús i sense manteniment. Amb la Llegeix-ne més

L’AMB activa subvencions per a bicicletes d’empresa
Ciclista al carril bici de l'avinguda meridiana. L'AMB subvenciona bicicletes d'empresa

El programa Biciempresa cedeix bicicletes a empreses perquè els treballadors les provin per anar als centres de treball.