La bicicleta per rentar roba amb funció social

L’SpinCycle és un accessori per la bicicleta per rentar la roba amb la força del pedaleig. Tenim la bici elèctrica amb motor de rentadora i ara ja existeix la bicicleta que renta la roba.

La idea li va venir al cap a Rick Hewitt durant un viatge a Burundi l’any 2010. Aquest noi anglès hi va anar per col.laborar en un orfanat i va observar que cada dia perdien molt temps rentant la roba a mà. Ell era un dels que cada dia rentava unes 30 càrregues de roba. Pensant en com fer la feina menys feixuga se li va ocórrer crear aquest accessori.

Funciona com a bicicleta, com a màquina de rentar roba i com a bici estàtica

La bicicleta conserva la funció de vehicle i per rentar la roba es converteix en bici estàtica. El sistema és tan senzill com un barril que fa la funció de tambor de rentadora i que es mou directament amb la força de la roda. A més, en el propi tambor es poden transportar els productes necessaris per rentar. Quan ha de funcionar com a vehicle el tambor s’alluna de la roda i l’estructura no toca al terra: per rentar es baixa el mecanisme per fixar la bici al terra i el tambor toca la roda per poder girar.

Rick Hewitt amb el primer prototip de bicicleta rentadora SpinCycle
Rick Hewitt amb el primer prototip de bicicleta rentadora SpinCycle

El procés per rentar amb la rentadora

Un cop la bicicleta queda assentada al terra cal omplir el tambor amb la roba, l’aigua i el sabó. Durant deu minuts es fa girar i es treu l’aigua bruta. Llavors es torna a omplir amb aigua neta per esvandir i es pedala durant deu minuts més. En aquest punt la roba ja està neta i s’ha de treure l’aigua per tornar a pedalar deu minuts més per fer el centrifugat.

Relacionat:  El carrils bicis afavoreixen el comerç

Funció social de la bicileta que renta la roba

Hewitt va voler resoldre un problema pràctic per la gent del tercer món però alhora va col.laborar a resoldre una mica el problema de la falta de treball. El seu enginy fa possible que algunes persones es guanyin la vida rentant la roba dels altres a canvi de diners.

Des que va presentar el model a la comunitat de Burundi a la que volia ajudar moltes persones han replicat el disseny i es dediquen a anar pels pobles oferint el seu servei. No ha sigut difícil extendre la idea perquè en aquests països molta gent es desplaça en bicicleta. L’únic que han hagut de fer la gent local és copiar l’invent , acoplar-lo a qualsevol bicicleta i buscar clients.

Premis de disseny

La bicicleta que renta roba que Hewitt va fer amb només 21 anys va causar sensació en molt poc temps. La Universitat Sheffield Hallam on hi estudiava disseny de seguida va veure el potencial de la SpinCycle i li va donar suport. L’any 2011 a l’exposició d’invents de la Universitat, va rebre premis com el Shell LiveWIRE Grand Ideas Award i ha tingut el suport de diferents espónsors. Ara l’objectiu de Hewitt és muntar una fàbrica a l’Àfrica i distribuir l’invent per tot el continent tant de la versió mòbil com de l’estàtica.

Vols veure com funciona?

En aquest vídeo ho pots