En bici a la compra​

Per la nostra societat el normal és anar a comprar a peu o en cotxe i fer servir la bicicleta per l’esport.

La possibilitat de fornir de provisions una casa només amb la bici no sembla una opció. Doncs sí, es pot fer. Per això us deixem una guia bàsica per fer la compra en bici.

Per la gent d’Europa amb cultura ciclista no és una excentricitat anar a fer la compra amb la bici. Fins i tot, governs i associacions de comerciants han fet campanyes per fomentar aquest ús de la bici.
Pels botiguers de Barcelona la bicicleta és un problema i sempre creuen que un carril bici els farà perdre clients. Però per exemple, a Flandes han vist que el ciclista és millor client perquè hi torna més vegades i és més fidel. A Alemanya també hi han vist els avantatges i han fet campanyes per fomentar-ne l’ús.
A les enquestes alemanyes els surt que el 9% dels viatges a ciutat per anar a comprar es fan a bicicleta tot i que hi ha ciutats amb un 25% i altres amb un 2%. A Catalunya i Barcelona ni tan sols hi han dades perquè ho inclouen en categories com “desplaçaments quotidians” (Baròmetre de la bicicleta a Catalunya, 2019) o “gestions personals” (estudi de l’Ajuntament) . Per tant, no tenim cap dada per saber quanta gent que va per Barcelona en bici va a comprar. Si a Barcelona només el 2,4% dels desplaçaments habituals es fan en bicicleta es pot deduir que se’n fan pocs.
Per augmentar l’ús de la bici per fer la compra cal:
Per augmentar l’ús de la bici per fer la compra cal:

   • Una població que cregui que és normal desplaçar-se en bici
   • Infraestructura ciclista que faci segur i tranquil el desplaçament
   • Bones bicis i complements per transportar la càrrega amb seguretat
   • Aparcament segur

A Barcelona no es compleix cap de les quatre condicions

Avantatges de fer la compra en bicicleta

 • La distància

El primer avantatge de la bicicleta per anar a comprar és la distància. Si anem caminant l’única opció és anar a prop de casa o perdre molt de temps per anar més lluny. En canvi, amb la bici podem comprar a dos o tres quilòmetres sense problema. Per tant, amb el bici el concepte “compra de proximitat” s’amplia perquè el temps en anar i tornar es redueix: podem anar fins aquell mercat o aquella botigueta que a peu ens quedaria massa lluny.

 • El temps

Anar en bici sempre és més ràpid que anar a peu. Dins la ciutat la la bicicleta també guanya el cotxe: si no fos així els riders anirien en cotxe. Amb la bici haurem d’anar més vegades a les botigues per la capacitat de càrrega. En temps global trigarem menys que en agafar el cotxe i anar a un gran centre comercial. I ens ho passarem bé.

 • L’estalvi

Si anem en cotxe per fer una gran compra hem de pagar combustible, aparcament i desgastem el cotxe. Amb la bici no.
No podem amb la bici a fer grans compres a la perifèria però només cal un canvi de costums per aconseguir els mateixos productes. Si decidim no tenir cotxe i resoldre la compra així l’estalvi serà molt superior.
En tot cas, anant a comprar en bici la compra haurà de ser més petita per les limitacions de pes i espai però a canvi comprarem menys coses innecessàries. La limitació d’espai ens farà prendre decisions més saludables perquè no ens podem permetre ocupar l’espai amb tonteries.

 • Economia global

Amb la compra de proximitat ampliada amb la bici enfortim l’economia de barri. Més consum a botigues properes incentiva que se n’obrin més i es beneficiï a petits negocis.

Equipament per anar a comprar amb la bici

La bicicleta

Pot ser qualsevol però unes van millor que altres. Una bici de carretera no és la millor però segons la quantitat de compra també serveix: pel que no ens anirà gens bé una bici així és per posar-li cistelles, alforges o portar una motxilla. Tampoc cal una bicicleta de càrrega però si la tenim és una gran opció: a països nòrdics hi ha gent que les té per portar els nens a l’escola i fer la compra.

Aparcament segur

Per anar a fer una compra a Barcelona amb la bici és un bon cadenat, no podem deixar-la ni un moment sense lligar. La manca d’aparcament segur és un problema greu per la bici a Barcelona i a les botigues ,de moment, no la podem entrar.

Transport dels productes

Hi ha diversos complements que ens poden ajudar molt:

 • Motxilles: en qualsevol motxilla podem posar-hi productes.
 • Portaequipatges: es posa sobre la roda de darrera i permet posar-hi una cistella ,una caixa o alforges
 • Cistella al davant: es poden posar a la majoria de bicis
 • Remolcs: existeixen carrosde la compra que s’acoplen a la bicicleta i el podem alliberar per entrar a la botiga.
Com es degrada una bici aparcada al carrer
Degradació de la bici a l'exterior

T'expliquem com es degrada una bici aparcada al carrer. Si no prens mesures en un mes notaràs que funciona malament.

Consells per circular pel carril bici
Carril bici del Carrer Enrique Granados

Per circular pel carril bici hem de seguir la normativa. Però la llei no ho explica tot. Descobreix aquí uns Llegeix-ne més

Com fer senyals amb la mà quan anem en bicicleta
Noia en bici senyalitzant amb la ma

Quan anem en bici entre cotxes i altres bicis podem comunicar cap on ens dirigim.

Cinc pors per anar en bici per la ciutat (i com superar-les)

Molta gent voldria anar en bici per la ciutat però té pors i dubtes. Expliquem aquí 5 pors i consells Llegeix-ne més

Deixa un comentari