
Trenta empreses de Vitoria han recollit 10 tones de rodes de bicicleta en un any i les han convertit en separadors de carrils bici. La iniciativa BirGurpil de l’ajuntament busca trobar nous usos de les rodes i parts de la bici pel mobiliari urbà de la ciutat.
Es tracta d’una iniciativa d’economia circular impulsada per l’administració on hi participen empreses del sector de la bicicleta i del reciclatge. El resultat són uns separadors que s’instal.laran a la xarxa de “bidegorris” de la ciutat.
La producció ja funciona i ara només queda posar-los a prova al carrer. Els participants han fet un acte a l’ajuntament de Vitoria per valorar el projecte. Superada la primera prova ja pensen en nous usos del material i en comercialitzar el producte.

Contenidors per reciclar cobertes i càmeres
Durant l’any, botigues i tallers han dipositat càmeres i cobertes de roda de bici en un contenidor. Els particulars podien portar les seves rodes al punt verd. L’ajuntament ho recollia tot i ho portava a reciclar.
El procés l’ha finançat la xarxa de municipis bascos sostenibles i ha participat la UPV i el Basque Enviroment Cluster.
Economia circular
L’ajuntament treballa en diverses iniciatives d’economia circular per fer de Vitoria una ciutat referent del medi ambient. Volen conscienciar els ciutadans de la necessitat de considerar els residus com un recurs.
Alhora, obren noves vies de negoci, redueixen l’impacte ambiental de la bici i fan més sostenible la mobilitat.
L’acte a l’ajuntament s’ha fet en el context de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Hi han participat els responsables de les empreses que hi col.laboren (com El Corte Inglés i Decathlon) i tratletes com Eneko Llanos i Ruth Brito.
A més del projecte BirGurpil , han valorat altres projectes en els que treballen per ser capital verda. Són iniciatives com el Konpondu per reparar tota mena de productes i un altre per la reutilització del plàstic PET dels allotjaments turístics.