Com lligar la bicicleta al carrer

Bicicleta sense una roda

Saber com lligar la bicicleta és molt important per aparcar a Barcelona. El robatori de bicicletes augmenta i és el segón motiu per no anar en bici per la ciutat.

Lligar la bici sembla senzill però no ho és. Amb aquests consells sobre com lligar la bicicleta podràs estar més tranquil.

Podem tenir el millor cadenat del mercat però cometre errors que facilitin la feina als lladres. No costa veure bicicletes mal lligades de les que es podria treure una roda o un seient sense cap problema. O fins i tot tota la bici sense necessitat de trencar res. Cal doncs, prendre mesures per no ser víctima de robatoris com li ha passat al 25% dels ciclistes de Barcelona.

Consells perquè no et robin ni la bici ni parts de la bici.

No tenir tanques ràpides

Per poder obrir i tancar ràpidament el cargol del seient o les rodes són un gran avantatge les tanques ràpides. El problema és que pels lladres també són molt útils: si hem lligat només la roda es poden endur la resta de la bici i si l’hem lligada pel quadre es poden endur la roda.

En realitat, també ho poden fer amb eines però ja no és tan fàcil. Per això, el quadre i les dues rodes s’han de lligar sense que se’n pugui separar cap part.

El següent problema que podem tenir si se’ns emporten un tros de bicicleta és que la Guàrdia Urbana la retiri perquè segons la normativa no es pot deixar una bicicleta a trossos. Per saber-ne més mira com aparcar legalment la bici a Barcelona perquè no se l’emportin tota per motius legals.

Tenir un bon cadenat principal i un secundari amb una cadena

Una cadena barata és feble i un lladre la pot trencar estirant la bici; n´hi ha que es poden tallar amb les tisores de la cuina.Per tant, haurem de fer una mínima inversió en bon material. Sovint pot ser més car el sistema antirobatori que la mateixa bici.

Els millors cadenats són els que tenen forma d’U. El problema és que són cars i pesen però és l’únic que resisteix bé. El cadenat principal ha de servir per lligar el quadre a l’element fix del carrer i el secundari amb la cadena per lligar les rodes. En el secundari podem estalviar una mica perquè només té un efecte dissuassori. El lladre no es molestarà a trencar un cadenat o una cadena per emportar-se només una roda. Si sistema el principal és bo el més normal és que busquin una altra bici més fàcil.

Lliga-la a elements fixes tancats per sobre (o molt alts)

Els aparcaments de carrers són perfectes però també serveix un senyal de trànsit (és legal). El que no serveix és un pal de mig metre perquè es pot treure la bici per sobre.

Altres consells

Una bona cadena i un bon cadenat no són garantia de res. Si un lladre es fixa en una bicicleta farà el que pugui per robar-la. Si té eines adients ho podrà fer. Per això cal tenir en compte:

No deixar al carrer una bicicleta de gamma alta.

Si l’hem de deixar sovint al carrer millor una bicicleta alternativa més barata. Tard o d’hora un lladre es fixarà en ella i si és al mateix lloc a les mateixes hora aplicarà algun pla.

Lligar les parts per separat

Podem desmuntar les rodes i lligar-les per separat de la bici. També es pot robar però fa més mandra.

Millor en un lloc on hi passi molta gent.

Tot i això, qualsevol lloc amb molta gent hi ha algun moment en que queda buit. El lladre pot esperar. Treu la bici si et trobes aquestes situacions:

Treu-la si trobes una roda punxada

Un lladre que es fixi en una bicicleta pot punxar una roda per si l’amo decideixi deixar-la per tornar-hi més tard. Si et trobes la bici així treu-la immediatament. Fes el mateix si,

Treu-la si trobes una cadena que lliga la bici

Els lladres posen cadenes perquè mentre trobes la manera de treure-la ells treuen la seva i trenquen la teva. Això ho fan en llocs amb massa gent per actuar mentre esperen més tranquil.litat. És un tema complicat perquè hauries d’aconseguir una eina per trencar la cadena. A més, pots tenir la mala sort que algú o un policia et vegi. En aquest cas, hauràs de demostrar que la bici és teva. Si vas a casa a buscar l’eina agafa també la factura i fotografies de la bici. De fet, ho hauries de tenir sempre a mà com s’explica en aquest article.

Lliga-la dins de casa, més si és al garatge o al traster

Pensem que a casa és un lloc segur per la bici però si ens entren a robar i troben al balcó una bici de 1000€ la preferiran abans que la tele. També pot ser que l’aparquem al garatge particular o a un traster i pensem que allà estarà segura. Doncs no. Per això, els Mossos d’Esquadra recomanen lligar les bicis fins i tot dins de casa.

França farà un registre amb totes les bicicletes
robatori bicicletes registre

El Consell d'Estat ha decretat que totes les bicis noves estiguin registrades en un fitxer nacional. El procés començarà el Llegeix-ne més

El contracte de compravenda de bicicletes

Amb el contracte de compravenda de bicicletes no assegurem no comprar una bicicleta robada. Però si ho és tindrem una Llegeix-ne més

El registre de bicicletes​ contra el robatori
Etiqueta Biciregistro

El 25% dels ciclistes de Barcelona han patit el robatori de la bici. Amb el registre de bicicletes es pot Llegeix-ne més

Al 25% dels ciclistes de Barcelona li han robat la bici
Restes de bicicleta robada

Diu el Baròmetre de la Bicicleta de Catalunya de l'any 2019 que el 25% de ciclistes ha sigut vícitma del Llegeix-ne més