Com es degrada una bici aparcada al carrer

Degradació de la bici a l'exterior

No tothom pot tenir un aparcament de bicicletes en un lloc tancat. La conseqüència de deixar-la sempre al carrer és que es malmet. T’expliquem com es degrada una bici aparcada al carrer perquè en siguis conscient.

El primer que s’ha de tenir en compte és l’antiguitat de la bicicleta. Com més nova menys es degrada. Les bicicletes actuals estan més protegides perquè tenen els components millor segellats. No obstant això, hi ha marques barates que es corrompen més.

També depèn d’on visquis. Les bicis aparacades a llocs hi plou o hi ha molta humitat tenen més probabilitats de corroir-se. Al costat del mar és el pitjor lloc per deixar una bici a la intempèrie.

Quan comença a degradar-se una bici aparcada al carrer?

Si fem servir els aparcaments de carrers durant el dia per treballar no passa res. Si la deixem un parell de dies tampoc. Però si la deixem una setmana començarem a veure danys. Al cap d’un mes la bici no funcionarà igual.

La cadena és el primer que es rovella. Si és de gamma alta trigarà més però el més normal és aparcar bicicletes de gamma baixa al carrer.

Altres parts metàl.liques també patiran: els cargols es corroen i, finalment, queden encallats. Els coixinets que fan rodar els pedals o les rodes deixaran de lliscar i la bici perdrà suavitat. Si els elements estan ben segellats no hi entrarà l’aigua però patiran la congelació els perjudicarà.

Els cables d’acer que mouen els canvis i els frens també tindran òxid. Novament, si estan ben segellats el procés serà més lent però igualment serà inevitable. La conseqüència és que amb el pas del temps la bici no frenarà bé ni el canvi anirà suau.

Altres components menys importants també s’aniran degradant. Les peces de plàstic i goma començaran a trencar-se per l’efecte del sol. Els colors s’esvairan del quadre s’esvairan i sortiran esquerdes a les cobertes. Les fundes del cablejat es trencaran i quan hi entri l’aigua s’accelerarà l’oxidació dels cables d’acer.

Com evitar la degradació de la bici aparcada al carrer

Una lona podria protegir la bici fins a cert punt. Com a mínim la protegiria del sol i la pluja. El problema seria que atraparia la humitat excepte si està suspesa en l’aire. I l’altre problema evident és que al carrer no podem posar una funda a la bicicleta.

Una mesura que podem prendre, és posar greix a les zones que han d’estar segellades com la caixa de pedals o la boixa de les rodes. La lubricació de cables i caps dels cargols també faria de barrera per evitar la corrosió.

Mirar de mantenir les fundes del cablejat en perfectes condicions també ajuda. Val la pena fer una petita inversió per assegurar el màxim possible que no hi hagi cap forat per on es pugui ficar l’aigua.

Eliminar el rovell de tant en tant

Un bon costum és tractar el rovell que es fa a les parts metàl.liques. Una capa d’oli va bé per protegir els elements. Aparcar la bici al carrer és garantia de tenir rovell però de tant en el podem treure.

Hem de procurar no arribar a límits perillosos. Per això, de tant en tant va bé raspatllar els components amb paper d’alumini o amb un raspall metàl.lic. El vinagre o productes específics també ajuden.

La millor solució: no aparcar la bici al carrer

Ja hem vist que deixar la bici a la intempèrie implica una degradació inevitable. L’altre perill és el robatori però és més aleatori. En canvi, la degradació és inevitable.

Ara que saps com es degrada una bici aparcada al carrer potser hauries de reflexionar si pots trobar alguna solució. Tard o d’hora hauràs d’invertir diners en substituir components i et caldrà estar atent. La inversió en temps i diners potser te la pots estalviar. També t’estalviaràs un mal funcionament de la bici i el possible robatori. Pensa sempre en lligar bé la bici als anclatges de la via pública.

Entre les solucions que pots trobar hi ha els aparcaments de bicicletes. Sempre és millor i més barat tenir-la a casa però no sempre és possible. La degradació, el mal funcionament i el robatori es poden evitar per 15-20€ al mes amb una plaça de pàrquing.

L’Ajuntament amenaça amb retirar bicicletes aparcades correctament
Bicicleta lligada a un senyal amb paper d'ameneça de multa

Han deixat avisos a bicicletes lligades als senyals de carrers de Gràcia Avui els ciclistes que lliguen a la bici Llegeix-ne més

A Barcelona està permès aparcar bicicletes als senyals
Bicicleta lligada a un senyal

Molts "haters" diuen que no és legal aparcar bicicletes als senyals, és veritat?

Com aparcar legalment la bici a Barcelona
Aparcament de bicicletes a Barcelona

Va bé saber com aparcar legalment la bici a Barcelona perquè la grua no se l’emporti. Pot voler dir perdre-la Llegeix-ne més

Com lligar la bicicleta al carrer
Bicicleta sense una roda

Lligar la bicicleta al carrer sembla un tema simple però no ho és. Saber com lligar la bicicleta pot ser Llegeix-ne més