A Barcelona està permès aparcar bicicletes als senyals

Molts haters diuen que està prohibit lligar les bicicletes a senyals de trànsit, baranes, arbres o semàfors. És veritat?

Per saber-ho hem  d’anar a l’article 7 de la modificació de 2017 l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles de 1999.

Segons la normativa vigent, les bicicletes han d’aparcar preferentment als llocs especificament destinats. És a dir, els anclatges del carrer són la primera opció.

Aparcament de bicicletes a Barcelona
Bicicletes lligades als anclatges. Foto: Barcelonaenbici.cat

Quan els anclatges estan ocupats o no n’hi ha es pot lligar la bici a qualsevol lloc que no estigui prohibit per la normativa. Entre els llocs prohibits no hi han els senyals de trànsit, baranes, o reixes de finestres.

 Llocs prohibits per la normativa

  • Arbres
  • Semàfors
  • Bancs
  • Contenidors
  • Papereres
  • Parades de bus
  • Qualsevol element de mobiliari quan se’n dificulti l’ús

Per tant, qualsevol que no sigui els de la llista és legal per aparcar la bici. Un senyal, una barana, un fanal o una reixa no són mobiliari urbà. L’únic que s’ha de tenir en compte és no dificultar l’ús de l’element on lliguem la bicicleta. Per exemple, en una caixa de control de semàfors pot dificultar-ne l’ús però en una barana del metro no.

Bicileta lligada a una caixa de control elèctric
Bicicleta lligada a una caixa de control elèctric. Es podria retira al.legant que impedeix l’ús per part dels operaris.

Motius d’aquesta ordenança

Quan es va debatre l’ordenança aquest va ser un punt controvertit entre els partits polítics. El grup de CiU volia prohibir expressament lligar les bicis als senyals però el regidor del PSC David Escudé va aconseguir que es relaxés la prohibició.

El motiu va ser que no hi ha anclatges a tota la ciutat, on n’hi ha poden no ser suficients o ser molt lluny del lloc de destí.

Conseqüències d’aparcar malament

Ara ja sabem que podem lligar la bici a qualsevol lloc que no estigui expressament prohibit però hi ha altres condicions per l’aparcament legal de bicicletes com expliquem aquí.

No complir les normes o deixar-la molt al límit pot comportar la retirada de la bicicleta. El que hem de tenir clar és que a Barcelona està permès l’aparcament de bicicletes als senyals sempre que anul.lem el seu ús així com en baranes, reixes, fanals i a qualsevol element que no estiqui expressament prohibit.

L’Ajuntament amenaça amb retirar bicicletes aparcades correctament
Bicicleta lligada a un senyal amb paper d'ameneça de multa

Han deixat avisos a bicicletes lligades als senyals de carrers de Gràcia Avui els ciclistes que lliguen a la bici Llegeix-ne més

Com es degrada una bici aparcada al carrer
Degradació de la bici a l'exterior

T'expliquem com es degrada una bici aparcada al carrer. Si no prens mesures en un mes notaràs que funciona malament.

Com aparcar legalment la bici a Barcelona
Aparcament de bicicletes a Barcelona

Va bé saber com aparcar legalment la bici a Barcelona perquè la grua no se l’emporti. Pot voler dir perdre-la Llegeix-ne més

Com lligar la bicicleta al carrer
Bicicleta sense una roda

Lligar la bicicleta al carrer sembla un tema simple però no ho és. Saber com lligar la bicicleta pot ser Llegeix-ne més

Deixa un comentari